Ik ben Ilse, van opleiding sociaal-cultureel werker (maatschappelijk assistente) en sinds 1 oktober 2001 aan het werk binnen de dienstverlening van het lokaal bestuur in Heist-op-den-Berg: startend met algemene sociale hulpverlening, waarna 13 jaar lang specialisatie met kandidaat-vluchtelingen en niet-begeleide minderjarigen, dan een kleinere passage als coördinator voor de dienst onthaalouders om dan uit te monden als deskundige Huis van het Kind in Heist-op-den-Berg.
Ik ben getrouwd, en mama van 4 dochters, geboren in 2008, 2010, 2012 en 2014. Op 6 jaar tijd 4 kinderen krijgen, is best pittig. Dit combineren met een job maakt het nog pittiger. Ikzelf nam dan ook de beslissing na onze derde dochter om halftijds te werken.
Ik neem daarbij ook afscheid van de job, die ik met hart en ziel uitoefende, het werken met vluchtelingen, om over te gaan naar een job, die aansluiting vindt bij de thema’s gezinnen, welzijn van kinderen, ondersteuning van ouders en onthaalouders,.. Eerst als coördinator van de dienst onthaalouders, nadien als coördinator van het Huis van het Kind.
Zoekende naar interessegebieden doorheen deze jaren, volg ik een opleiding tot kindercoach bij 't Vrolijke Stekje, volg ik lezingen en workshops bij Blabla (introductie en verdieping geweldloze communicatie) en bij Jürgen Peeters (als baby's konden praten, opvoeden zonder straffen en belonen, kinderen zijn geen puppy's, info hartcoherentie en voorstelling Inspinazie).
Bij de uitbouw van het Huis van het Kind neem ik deze inspiratiebronnen ook mee.
De drie pijlers van onze werking zijn preventieve gezondheidszorg, opvoedingsondersteuning en activiteiten voor ontmoeting. Onze doelgroep zijn zwangeren en gezinnen met kinderen tussen 0 en 24 jaar.
- ik organiseer het peuterspeelpunt, laagdrempelige ontmoetingsmomenten waar er ruimte en tijd is om ervaringen tussen (groot)ouders uit te wisselen, om mee te zoeken naar antwoorden op pedagogische vragen, om vragen en problemen te signaleren
- ik bouw mee aan een netwerk van partners, die elk omwille van hun expertise een bijdrage leveren aan het welbevinden van kinderen, gezinnen, opvoeders…
- ik zoek mee naar interessante thema’s rond opgroeien en opvoeden, en nodig sprekers uit om hierover te komen vertellen.
- ik probeer linken te leggen met onderwijs, groeipakket, kinderopvang, kansarmoede, …
Ik hecht zelf veel waarde aan een warm, hecht gezin, en wil uiteraard dat mijn dochters in de beste omstandigheden mogen opgroeien tot zelfstandige, vriendelijke, empathische jongedames. Met dat beeld voor ogen neem ik graag de kennis en info mee uit opleidingen en boeken:
opvoeden zonder straffen en belonen, de opleiding tot kindercoach, de boeken van Aletha Solter, een opleiding Happy Kids Massage, voorlezen aan mijn kinderen,…en de opleiding ouders begeleiden tot afgestemd ouderschap.
In de werking van Huis van het Kind betekent dit het aanreiken van vormingen of workshops hierover, opvoedingsondersteuning bieden of doorverwijzing naar partners of hulpverleners.
In 2023 botste ik op mijn grenzen, en kwam in een burn-out terecht. De pijler 'afstemming met jezelf' binnen het afgestemd opvoeden was ik gaandeweg verloren. Ik was 'vollenbak' bezig om mij met mijn gezin, omgeving en mijn werk te verbinden, maar moest toegeven dat de verbinding met mijn eigen ik in een vergeethoekje stond. De zoektocht begon...en ik nam de beslissing om ook in 2024 niet te werken, om een sabbatjaar te nemen, te zorgen voor mijn gezin, maar vooral voor mezelf. Therapie, ademworkshops, hartcoherentie, yoga, Vedic Art, Wim Hofman methode,... maar ook wandelen, afspreken met vrienden, me laten meeslepen in een boek van Sterre Carron, naar een festival gaan,...
Vermits mijn zoektocht nog bezig is, vind je me nu niet terug binnen de werking van Huis van het Kind Heist-op-den-Berg. Mijn collega Sarah neemt je echter graag mee op het pad van afgestemd opvoeden.
Contact Ilse Verbeeck Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
|